Porin Päivä 2023
Porissa to 21.9. - su 24.9.2023

Porin Päivän teema on "Keski-ikäinen kaupunkikeskusta". Vilkas ja vireä kaupunkikeskusta tarvitsee asumista, kulttuuria, taloutta ja liikennettä edistäviä ratkaisuja. Yksi varteenotettava piirre on kaupunkirakentamisen kerroksellisuus, jossa valitettavan helposti unohtuu vanhasta rakennusperinnöstä huolehtiminen ja riittävä korjausrakentaminen. Päivänvalon näkivät esimerkiksi kuluvana vuonna 50 vuotta täyttävä Satakunnan Museo, Porin kaupunginkirjasto ja työväenopisto, Teljäntori, Kävelykatu ja vaikkapa silloiset Centrumin ja Sokoksen tavaratalokokonaisuudet. Pori-Seura kannustaa kaikkia kaupunkilaisia, erityisesti keski-ikäisen kaupunkikeskustan asukkaita, taloyhtiöitä, yrityksiä ja yhteisöjä kehittelemään ohjelmaa Porin Päivään.

Porin Päivän ohjelma koostuu kenen tahansa järjestämästä ohjelmasta. Pori-Seura ry. pyrkii innostamaan kenet tahansa järjestämään omaaohjelmaa Porin Päivän aikaan. Järjestäjänä voi toimia yksityinen henkilö, yhdistys, yhteisö tai yritys. Ohjelman ei tarvitse olla sidoksissa vuoden teemaan, vaan se voi olla mitä tahansa pihakirppiksestä suunnistukseen tai makkaranpaistosta avoimiin oviin.

Lisää Porin Päivästä www.pori-seura.fi

Ilmoita ohjelmasi ohjelmakoosteeseen 10.9.2023 mennessä osoitteeseen: poriseura@gmail.com
Porin Päivän 2023 ohjelma
to 21.9. - su 24.9.2023
Torstai 21.9.2023
to 08:00 - 16:00
Portaalit-näyttely
Itä-Porin lähipalvelukeskus, Herralahdenraitti
Valokuvaus on sisäänkäynti omaan luovuuteen. Se on portti, jonka läpi kuljettuaan alkaa hahmottaa ympäristöään uudenlaisin silmin. Kuvaajan katse etsii ja löytää pienimmätkin yksityiskohdat – portaalit – joiden avulla avautuu jälleen uusia, uteliaita maailmoja. Itä-Porin lähipalvelukeskuksessa on esillä lastenkulttuurikeskus Kruunupään NOISE-valokuvakerholaisten näyttely. Vapaa pääsy!
Järjestäjä: Lastenkulttuurikeskus Kruunupää

to 11:00 - 18:00
Mitä kaikkea löytyykään Porin taidemuseon ja Satakunnan Museon yhteisnäyttelystä! Pääsetkö variksen, Martin ja biljardipallon jäljille tehtäväkortin vihjeiden avulla? Nappaa näyttelyyn mukaan maksuton tehtäväkortti, joka sopii ratkottavaksi, vaikka koko perheelle.

Järjestäjä: Satakunnan Museo

to 11:00 - 18:00
Pori-Seuran ja Satakunnan Museon yhteinen julistemyymälä on avoinna museon Kamarissa. Myynnissä on Porin Päivän julisteita vuosien 1984–2023 väliseltä ajalta. Julisteita on vaihteleva määrä; muutamilta vuosilta ei ole yhtään, joiltakin muutama kappale ja toisista taas satoja. Tapetoitko julisteilla huussin, kehystätkö suosikkisi olohuoneen seinälle vai annatko lahjaksi Pori-fanille? Tule tekemään löytöjä! Vanhat julisteet 5 € / kpl ja uusi 10 € / kpl.
Järjestäjä: Satakunnan Museo

to 12:00 - 14:00
Lastenkulttuurikeskus Kruunupään gallerian näyttelyt
Lastenkulttuurikeskus Kruunupää, Porilaistenkatu
Kruunupää on toteuttanut Porissa monia julkisia teoksia, joissa lapsen oma ilmaisu on tullut näkyväksi. Julkinen taide -näyttelyssä esitellään valikoima näitä teoksia. Poimintoja polun varrelta -näyttelyssä puolestaan voi uppoutua kuvataiteilija Petri Haaviston mustikka-aiheisiin veistoksiin ja videoteokseen. Lisäksi galleriassa on kuvauspiste, jossa koko perhe voi kuvata itsensä kuninkaallisina. Lauantaina koettavissa on myös Una Harnettin Hylkeiden laulu -ääniteos. Vapaa pääsy!
Järjestäjä: Lastenkulttuurikeskus Kruunupää

to 14:00 - 15:00
Klovnit Anastasia af Björneborg ja Uudelfelt sukeltavat historian havinaan teoksellaan, joka kulkee työnimellä Elämänlanka. Elämänlanka kulkee läpi elämän lapsuudesta vanhuuteen ja on rakentunut haastatteluista, kohtaamisista ja tiedon keruusta eri ympäristöissä. Se sisältää sirkuksen elementtejä, muistelmia, musiikkia ja kohtaamisia. Punaisena lankana kulkee ihmisen arvokas elämä kaikissa elämänvaiheissa kaikkine tunteineen. Teos on rakennettu ikäihmisiä kohdaten ja suunnattu erityisesti seniori-ikäisille. Teosta tullaan esittämään myöhemmin Satakunnan hyvinvointialueen ikäihmisten palveluasumisen yksiköissä ja sen on rahoittanut Suomen Kulttuurirahasto. Esiintyjinä Milla Impola alias Anastasia af Björneborg ja Marjo Elomaa alias Uudelfelt.
Järjestäjä: Satakunnan Museo

to 15:00 - 18:00
Satakunta International People’s Fair
Kauppakeskus Puuvilla. Siltapuistokatu 14
Satakunnassa järjestetään ensimmäistä kertaa Satakunnan Kansainvälisten Osaajien Foorumi.
Tapahtumalla on 3 päätavoitetta:
? Tutustua Satakunnassa asuviin, työskenteleviin tai opiskeleviin kansainvälisiin osaajiin
? Muistaa ja palkita ihmisiä, jotka ovat omalta osaltaan edistäneet monikulttuurisuutta arjessa ja työelämässä Satakunnassa
? Luoda osallistavaa, avointa ja kansainvälistä ilmapiiriä, joka houkuttelee kansainvälisiä osaajia Satakuntaan ja saa heidät jäämään tänne.
Palkintoluokat: International student of the year, Immigrant entrepreneur of the year, International talent recruiter of the year, International talent of the year, Refugee of the year. Yhteensä 5 voittajaa, yksi jokaisesta kategoriasta. Palkinnot/lahjat luovutetaan voittajille tapahtumassa.

Valintakriteerit perustuvat erinomaisiin suorituksiin, innovatiivisuuteen, yrittäjyyteen, sosiaaliseen/yhteisölliseen osallistumiseen, mukaan ottamiseen ja työvoiman säilyttämiseen, sekä alueen kasvuun ja kehitykseen.

Tapahtuman järjestäjä on International Professionals Finland - Interprofinland, yhteistyössä seuraavien tahojen kanssa: Porin kaupunki - City of Pori, Kokemäen kaupunki, Rauman kaupunki - City of Rauma, International House Rauma, EURES Suomi Satakunta, TE-palvelut Satakunta, Europe Direct Pohjois-Satakunta, SAMK - Satakunta University of Applied Sciences, Sataedu WinNova/Suunta eteenpäin, Diakonia-ammattikorkeakoulu, Prizztech Oy, Seasons HR Management Oy, Suomen Punainen Risti Satakunta, Kauppakeskus Puuvilla.
Järjestäjä: International Professionals Finland - Interprofinland yhteistyökumppaneineen

to 16:00 - 16:45
Temppuratatunti Satasirkuksella
Tunti on suunnattu alle kouluikäisille lapsille yhdessä aikuisen kanssa
Tunnilla vapaamuotoista temppuilua
(Norm 5€/ kerta / perhe)

kts. myös pe Satasirkuksen maksuttomat tunnit.

Porin kaupunki on tukenut toimintaamme.
Lue lisää: www.satasirkus.fi
Järjestäjä: Satasirkus ry.

to 18:00 - 19:00
Filosofia Goes Kapakka: Meemit ja sosiaalisen median poliittinen kulttuuri
Lue lisää: www.tiedeareena.fi
Järjestäjä: Porin filosofinen seura

to 19:00 - 21:00
Porin Päivän konsertissa on tänä vuonna sähköinen tunnelma, kun orkesterin II viulun äänenjohtaja Stefan Kavén soittaa kantaesityksenä porilaissäveltäjä Juha Leinosen teoksen Springy Strings – konsertto sähköviululle ja orkesterille. Tibor Bogányin johdolla kuullaan lisäksi Gioachino Rossinin Wilhelm Tell -alkusoitto ja Béla Bartókin Sarja nro 2.
Liput: 30 / 24 / 10 €
Järjestäjä: Pori Sinfonietta

to 19:00 - 21:15
Agatha Christien Murder on the Orient Express -kirjaan perustuva, kehuttu ja suosittu murhamysteeri ratkotaan myös Porin Päivänä.

Keskellä yötä juna pysähtyy yllättäen ja aamutunneilla käy ilmi, että on tapahtunut murha. Sitä selvittämään tietenkin Poirot, mutta lumessa ei näy paosta jälkeäkään. Murhaajan on siis oltava edelleen junassa!

Lue lisää ja varaa liput!

Järjestäjä: Porin Teatteri

to 19:00 - 22:00
TiedeAreena // Science Slam ja Blood Riot
Kulttuurikulma, Gallen-Kallelankatu 8
Juontaja: Linnea Kotiniemi
Esiintyjä: Porilainen bändi -kisan finalisti Blood Riot
Tutkijat:
- väitöskirjatutkija Marja Hekkala: OSALLISUUS – pehmoilua vai maailman muuttamista?
- yliopisto-opettaja Tommi Iivonen: Porilaista soitantaa, sekoilua ja skeneilyä: Porilainen
alternative-musiikin skene 1990-luvun alusta 2010-luvulle
- tutkijatohtori Antero Hirvensalo: Rajoja ylittävää tiedon rakentelua
- KTK Sami Lampola: Strategian tekemistä yhdessä: ”Avatkaa norsunluutornin portit!”

klo 21.30 Porilainen bändi -kisan finalisti: BLOOD RIOT!
Lue lisää: www.tiedeareena.fi
Järjestäjä: Porin yliopistokeskus

Porin Päivän järjestää:

Tapahtumakalenterin tarjoaa: