Porin Päivä 2021
Porissa to 23.9. - su 26.9.2021

Vuoden 2021 teemana on Porilaine yrittäjä.
Tämän vuoden keskiössä ovat 40. vuottaan
juhliva Porin Yrittäjät ry. sekä
120-juhlavuottaan viettävä Pori-Seura ry.

Porin Päivän ohjelma koostuu kenen
tahansa järjestämästä ohjelmasta.
Pori-Seura ry. pyrkii innostamaan
kenet tahansa järjestämään omaa
ohjelmaa Porin Päivän aikaan.

Järjestäjänä voi toimia yksityinen
henkilö, yhdistys, yhteisö tai yritys.
Ohjelman ei tarvitse olla sidoksissa
vuoden teemaan, vaan se voi olla mitä
tahansa pihakirppiksestä suunnistukseen
tai makkaranpaistosta avoimiin oviin.

Lisää Porin Päivästä www.pori-seura.fi

Ilmoita ohjelmasi ohjelmakoosteeseen
20.9.2021 mennessä osoitteeseen:
poriseura@gmail.com
Porin Päivän 2021 ohjelma
To 23.9. - Su 26.9.2021
Lauantai 25.9.2021
la 09:00 - 14:00
Torilla Porinpäivän markkinoilla myymässä Nälkäpäivä leipää. Kerromme mielellämme SPR:n toiminnasta kotimaassa ja ulkomailla.

Punaisen Ristin Nälkäpäivä keräys - Nälkäpäiväleipää marketeissa ja lipaskeräys.

la 09:00 - 15:00
Juhlat! -näyttely
Puuvillan kirjasto, Pori
Aivan ensin osanottajat saivat kuulla sadun, joka johdatti juhlaviin tunnelmiin. Seuraavaksi pukeuduttiin asianmukaisesti juhlaviin asuihin, ja astuttiin saliin. Kukin vierailija ikuisti muiden läsnäolijoiden tunnelmia vuorollaan.

Juhlat! on toteutettu osaksi Vähäx valottaa - lasten ja nuorten valokuvafestivaalia vuonna 2011, työpajoja Päiväkoti Piparmintun esikoululaisille ohjasi kuvataiteilija Anne Roininen. Näyttelyn tuottaa lastenkulttuurikeskus Kruunupää.

Näyttely on avoinna Puuvillan kauppakeskuksen ollessa avoinna, sillä teos on nähtävissä ikkunan läpi myös kirjaston ollessa suljettuna.
2.9.–30.11.2021
Järjestäjä: Lastenkulttuurikeskus Kruunupää

la 09:00 - 15:00
Kirppari Mikis avoinna klo 9-15.

Lauantain kirppistarjous: tekstiilit ja vaatteet - osta kolme - maksa kaksi (tarjoamme halvimman).

Lauantain mehutarjous: kaksi hanapakkausta (2x4l) meillä puristettua pastöroitua omenamehua yht. 10€ (niin kauan kuin pakkauksia riittää).

la 09:00 - 18:00
Porin päivän perinteiset markkinat
Porin kauppatorilla ja kävelykadulla
Porin päivän perinteiset markkinat Porin kauppatorilla ja kävelykadulla. Myynnissä on käsityöläisten tuotteita sekä syksyn satoa nahkiaisista sieniin ja marjoihin, keittiömestarien paistamia porilaisia sekä tietysti metrilakua ja muita markkinaherkkuja.

la 10:00 - 13:00
Porin Yrittäjien pop up -teltta Porin torilla. Tule tapaamaan Porin Yrittäjien hallituksen jäseniä ja nappaamaan mukaan uunituore Pyry-lehti. Jaossa myös 500:lle ensimmäiselle Pyry 40 vuotta -ilmapalloja!
Järjestäjä: Porin Yrittäjät ry.

la 10:00 - 15:00
Ilmavalvontatapahtuma LOTTAHENGESSÄ
Porin vanhan vesitornin alueella
Ilmavalvontatapahtuma LOTTAHENGESSÄ
Tilaisuuteen osallistuneille kahvitarjoilu "lottakanttiinissa" viereisessä Tuomarinkatu 2 olevassa De Gamlas Hem i Björneborg - Porin Vanhainkodissa. Björneborgs Svenska kulturfonden mahdollistaa kanttiinin pitopaikan.
Järjestäjä: Lottaperinne Pori ry

la 10:00 - 15:00
Tutustu sukututkimukseen
Äestäjänkatu 4 (ent. kauppis)
Tutki sukusi historiaa ja luo oma sukupuusi, mutta miten tämä tehdään. Tule kysymään vinkkejä, miten sukututkimus aloitetaan tai miten jatketaan jo aloitettua tutkimusta. Kahvikupin ääressä voidaan keskustella sukututkimuksesta. Myynnissä kirjoja, uusia ja vanhoja.
Järjestäjä: Satakunnan sukututkimusseura ry

la 10:00 - 15:00
Tule kirjoittamaan oma tekstisi kirjaan!
Rustauskoppi on kävelykadulla, Mairen lähistöllä. Sateen sattuessa siirrytään Visit Porin tiloihin (Yrjönkatu 13).
Rustauskoppi

Porin kaupunki on kokoamassa porilaisia rakkausviestejä yksiin kansiin. Toteutamme karunkaunista Pori-runokirjaa, jonka tekstit voivat olla puhdasta runoutta, lyriikoita, haikuja, mitä vain rakkauden täyteisiä, Poriin kytkeytyviä tekstejä. Kutsumme sinut mukaan jättämään tuotoksesi tähän kirjaan.

Mukaan tarvitset avointa mieltä ja ripauksen rakkautta. Jokaisen tekstinsä jättäneen kesken arvotaan tuotepalkinto ja osallistujille jaetaan suklaiset suukot. Pus.

Tekstit käydään kustannustoimittajien kanssa läpi ja parhaat tuotokset painetaan komeisiin kansiin!
Järjestäjä: Porin kaupunki

la 10:00 - 16:00
Kylmäkarhujen energiapäivä
Vanhakoivistontie 14
Päivän aikana vapaata keskustelua asunnon sisäilmasta, asunnon öljylämmityksen siirtämisestä uusiutuvan energian käyttöön. Kello 12-13 Jouni Metsälä kertoo aurinkopaneelien hyödyistä.
Tule keskustelemaan ja kuulemaan eri energiasäästöratkaisuista, joilla porilainen voi säästää asunnon lämmityskustannuksissa!
Järjestäjä: Kylmäkarhut Oy

la 11:00 - 13:00
klo 11 Porin VPK:n soittokunta esittää syksyisiä säveliä
klo 11-13 esitellään palokunnan sammutusautoja ja muuta kalustoa sekä myydään grillimakkaraa ym.
Järjestäjä: Porin VPK

la 11:00 - 14:00
Reposaaressa sijaitsevan museohinaaja Santun ohjaamoon sekä kansitiloihin pääsee tutustumaan Porin Päivän lauantaina. Santun avoinnapidosta huolehtii Satakunnan Museon ystäväyhdistys. Santusta voit jatkaa matkaa ystävien hoitokohteisiin Tylttyyn ja Merikappeliin, joihin omatoimista tutustumista varten ystävät jakavat Santulla karttoja. Merikappeli sijaitsee Kappelinluodossa, joka on 1900-luvun puolelle saakka ollut oma luotonsa, mutta on maankohoamisen vaikutuksesta kasvanut kiinni Tahkoluotoon ja siten osaksi Reposaarta. Koskelon Tyltyn merimerkin raunio tai jalusta sijaitsee Reposaaren maantieltä Ahlaisiin ja Kellahdelle menevän Porin saaristotien itäpuolella tiheässä rantametsässä.

la 11:00 - 15:00
Rakennuskulttuuritalo Toivon avoimet ovet
Rakennuskulttuuritalo Toivo, Varvinkatu 19
Toivon korjausnäyttely esittelee sekä vanhaan taloon sopivia korjausmateriaaleja ja -menetelmiä että eri aikakauden sisustuksia.

Korsmanin talossa voit tutustua porilaisen perheen elämään vuonna 1951.

Rakennuskulttuuritalo Toivon kesänäyttely Katse katolle kertoo kattojen ja katteiden historiasta, mutta antaa myös vinkkejä kattojen korjaukseen, näyttely on esillä viimeistä viikonloppua.
Järjestäjä: Satakunnan Museo

la 11:00 - 15:00
Poritar-kaupunkijuna kuljettaa väkeä museoihin torilta Porin Päivän lauantaina. Juna lähtee Porin kauppatorin pohjoispuolelta puolen tunnin välein, alkaen klo 10.45. Kellonajat ovat suuntaa-antavia. Junapäivän museoihin tarjoaa yhteistyössä Porin Yrittäjät ry ja Porin museot.
Järjestäjä: Porin Yrittäjät ry ja Satakunnan Museo

la 11:00 - 16:00
Maistele Vuoden suodatinkahvi, uuden sadon Kenya Fram!
Cafe Solo Porin Paahtimo, Puuvillan sisäpihalla
Porin Paahtimon Kenya Fram palkittiin Vuoden suodatinkahvina 2020! Nyt uusi sato on saapunut paahtimolle ja siitä keitetään maistelukahveja koko Porin Päivän ajan. Tule ja maista menestyskahvia, joka on kasvanut 1860 metrin korkeudessa. Kahvin tuoksussa suklainen ja taatelinen aromi. Se on äärimmäisen tasapainoinen ja keskihapokas. Maussa erottuvat appelsiinikuoren ja greipin sävyt.

Kenya Fram on tarjolla lounaan yhteydessä ja koko päivän!

la 11:00 - 17:00
Mariitta Vaalahden keramiikkanäyttely
Teljäntori, Yrjönkatu 25
Tervetuloa tutustumaan upeaan käsin valmistettuun keramiikkaan ja tilaamaan vaikka jouluksi!

Mariitta Vaalahti luo muun muassa hauskoja ja yksilöllisiä karhuja, joihin hän on saanut inspiraatioin Porin uudesta brändikarhusta. Karhuja olet voinut nähdä aiemmin jo muutaman yrityksen asiakkaalla, ikkunoilla, Porin pääkirjastossa, Noormarkun kirjastossa ja Cygnaeuksen hammashoitolassa. Mariitta Vaalahti valmistaa myös keraamista, uniikkia tarjoiluastiasarjaa ProPoriViis. Tuotannon pääkohde on Porin brändipatsaat. Niitten rinnalla ovat näyttelyssä ensimmäiset keraamiset muotokuvapatsaat, kiinnostuksen kohteena myös aikuinen parisuhde.

la 11:00 - 17:00
Luontotalo Arkin näyttelyt
Luontotalo Arkki, Pohjoispuisto 7
Perusnäyttely Satakunta esittelee maakunnan luontokohteita eläimineen ja kasveineen.
Tero Makkosen Ilvolan väkeä kuvaa suomalaisen eläimistön edustajia studiovaloissa, näyttely esillä 9.1.2022 asti.

Muovin matka -näyttelyssä tutustutaan muovin valmistukseen, kehitykseen, muoviroskan vaikutuksiin ja muovijätteen ympäristöystävälliseen lajitteluun. Näyttely on esillä 3.10. asti.

Järjestäjä: Satakunnan Museo

la 11:00 - 17:00
Rosenlew-museon näyttelyt
Rosenlew-museo, Kuninkaanlahdenkatu 14
Perusnäyttely esittelee Rosenlew-yhtiön tuotantoa ja toimintaa.

Pienet paatit -näyttelyn vesikulkupelien kirjo on laaja. Löytyy niin hinaaja Mars, moottorivene Nopsa, huvihöyrylaiva Saga kuin Mir-sukellusaluksen pienoismallikin. Näyttely on esillä 13.2.2022 asti.

Pori-filmejä:
Porin Päivän perinteisiin Rosenlew-museossa kuuluvat Pori-aiheiset elokuvat. Ohjelmistossa: Porin uusi silta (1926) 400-vuotias Pori (1958) ja Pori, the City of Global Rhythms (1995), Reposaaren Alkon sulkeminen (1992) ja Finntitan Vuorikemia Oy (n. 1962). Elokuvia esitetään tauotta.
Järjestäjä: Satakunnan Museo

la 11:00 - 18:00
Museon ystävät esittelevät toimintaansa
Satakunnan Museo, Hallituskatu 11
Porin Päivän lauantaina Satakunnan Museon ystävät esittelevät toimintaansa ja kertovat mm. Rakkaudella porilaisille –hankkeestaan.

la 11:00 - 18:00
Porin Taidemuseon näyttelyt
Porin Taidemuseo, Eteläranta
Porin Päivän viikonloppuna 24.–26.9.2021 Porin taidemuseossa voi tutustua Noormarkun Käsityöt -näyttelyyn yhdessä keskusteluoppaan kanssa, jättää merkinnän Jaettuihin päiväkirjoihin, tehdä työpajassa pienoisteoksen tuntemattomalle ja hyödyntää Museokortti-tarjouksen museokaupassa. Näyttelyihin ja työpajoihin on vapaa pääsy. Rajoitamme yleisömäärää tarvittaessa. Taidemuseon näyttelyt ovat auki viimeistä viikonloppua.

Näyttelyt taidemuseossa: Noormarkun Käsityöt – Norrmark Slöjd ja Tulostettu taidekokemus – Robotiikka Akatemia yhteistyökumppanina. Näyttelyt päättyvät sunnuntaina 26.9.2021. 

Muu ohjelma taidemuseossa:
• Intendentti Anni Saisto keskusteluoppaana Noormarkun Käsityöt -näyttelyssä lauantaina klo 12–14
• Teos tuntemattomalle -työpaja lauantaina klo 12–15 
• Jaetut päiväkirjat -työpaja kahvilassa pe–su klo 11–18
• Museokaupassa kaikki tuotteet Museokortilla -10%

la 11:00 - 18:00
Saskiat ry:n stipendiaattinäyttelyt: Iina Vartia ja Sari Moilala 25.9.2021–12.10.2021 

la 11:00 - 18:00
Pori Päivä Kaffilapäivä
Toukarintila, Viikinkuja 46
Tervetulloo Toukaritilal nauttimaa kaffet, makkeet ja sualast kastamist, lettui, vohveleit sekä tiätty ohrankryynivellii ja rusinasoppaa. Putiikist sisustus- ja lahjatavaraa.
Outletista paljo poistotuatteit ja Timmeri ommii Pori-tuatteit!

Pori Päivä arvonta kaikkie kävijöitte keske.

Lisätiatoi IG/FB @Toukaritila
Järjestäjä: Timmeri Oy / Toukarintila

la 11:00 - 18:00
Satakunnan Museon näyttelyt
Satakunnan Museo, Hallituskatu 11
Elon merkkejä –perusnäyttely kertoo menneiden ja nykyisten sukupolvien Porista ja Satakunnasta, seudun elämästä, ilmiöistä ja persoonista.

Kartalla ollaan -näyttelyssä voit bongata karttaharvinaisuuksia John Nurmisen Säätiön kokoelmista. Esillä on myös Satakunnan ja Porin karttoja. Näyttely on esillä 9.1.2022 asti.

Suomen Tarton rauha 100 -näyttely kertoo rauhanneuvotteluista Suomen ja Neuvosto-Venäjän välillä 12.6.-14.10.1920. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Porin seudun Suomi-Viro -seura ry:n kanssa ja se on esillä 26.9.2021 asti kahvilassa.

Satakunnan Museossa on myynnissä koko viikon ajan Porin Päivän julisteita myös menneiltä vuosikymmeniltä. Kaikissa museokaupoissa on viikolla myös tuote- ja kirja-alennusmyynti.

Otamme vallitsevan koronapandemiatilanteen huomioon valvomalla museokävijöiden määrää näyttelyissä ja tapahtumissa. Porin Päivän lauantaina näyttelyiden kävijämäärä on ollut aiempina vuosina erityisen suuri, joten turvallisuussyistä suosittelemme käyntipäiväksi myös perjantaita tai sunnuntaita.
Järjestäjä: Satakunnan Museo

la 11:00 - 18:00
Porin Päivän mysteerivisa museoissa
Satakunnan Museo (Hallituskatu 11), Luontotalo Arkki (Pohjoispuisto 7), Rosenlew-museo (Kuninkaanlahdenkatu 14), Rakennuskulttuuritalo Toivo (Varvinkatu 19)
Tule testaamaan tietosi ja osallistu Porin Päivän mysteerivisaan! Kierrä Porin Päivänä museokohteita ja tutustu niistä löytyviin jännittäviin mysteeriesineisiin. Visassa mukana olevat esineet ja asiat ovat tuttuja Porin teollisesta ja kaupallisesta menneisyydestä. Kaikki visaan osallistuneet voivat voittaa monia hienoja palkintoja, mm. Ässien otteluperheliput (2aikuista&2lasta) kaudelle 2021-2022, pääsyliput Yyterin virkistyshotellin kylpylään perheelle (2aikuista&2lasta) tai K-lahjakortin (arvo 30 €). Yhteistyössä Porin Yrittäjien kanssa.

Pe-su 24.-26.9. Satakunnan Museo (Hallituskatu 11), Luontotalo Arkki (Pohjoispuisto 7), Rosenlew-museo (Kuninkaanlahdenkatu 14), Rakennuskulttuuritalo Toivo (Varvinkatu 19)
Järjestäjä: Satakunnan Museo

la 11:00 - 18:00
Porin Päivän julisteiden myynti Satakunnan Museo (Hallituskatu 11) ja hurja museokauppALE Satakunnan Museo (Hallituskatu 11), Luontotalo Arkki (Pohjoispuisto 7), Rosenlew-museo (Kuninkaanlahdenkatu 14) ti-su 22.-26.9

Porin Päivän viikolla tiistaista sunnuntaihin Satakunnan Museon Kamarissa on myynnissä Pori-Seuran Porin Päivän julisteita vuosien 1984-2021 väliseltä ajalta. Tule katsomaan, löytyykö julistetta syntymävuodeltasi tai joltain muulta merkkivuodelta ja laita kehyksiin olohuoneen seinälle, tapetoi huussi tai anna lahjaksi Pori-fanille! Vanhat julisteet 5 €/kpl, uusi 10 €/kpl.

Museokaupoissa on Porin Päivän viikolla hurja alennusmyynti. Myynnissä on valikoima kirjoja, mm. Poria ja Satakuntaa käsitteleviä historiateoksia ja paljon muita tuotteita. Tule tekemään löytöjä!

la 11:30 - 12:30
Porin Päivän torijuhla
Porin kauppatorin Satakielilava
Pori Big Band - ”On Tour 1971 - 2021” - 50 vuotta svengiä – Porin Päivän konsertti
Kapellimestari: Jari Perkiömäki
Vierailevat solistit: Kari Sarpila ja Heta Halonen

Luvassa Porin Vuoden yrityksen ja Vuoden nuoren yritysidean palkitseminen sekä Kaupunkiteko-palkinnon luovutus. Olympiamitalisti Matti Mattsson tervehtii Porin Päivän juhlayleisöä!

Porin Päivän teemana tänä vuonna on Porilaine yrittäjä.
Järjestäjä: Pori-Seura ry.

la 12:00 - 20:00
Porin kävelykadulla sijaitsevan Isokarhun kauppakeskuksen vapaana oleviin tiloihin rantautuu
kuudeksi viikoksi taidenäyttely- ja tapahtumakonsepti Ars Pori Megastore. Porin Päivän
viikonloppuna lauantaina 25.9. avattava yli 3.000 neliötä täyttävä näyttely- ja tapahtumakokonaisuus
sisältää yli 40 taiteilijan töitä, joilla monella on kytköksiä joko Poriin tai Satakuntaan.

Mukana on useita Suomen kärkitason kuvataiteilijoita. Taiteilijakavalkaadi pitää sisällään mm.
kuvanveistäjät Heli Ryhänen, Anssi Taulu, Hanna Marno ja Laura Könönen. Taidemaalareita
edustaa mm. Viljami Heinonen, Heikki Hautala ja Mari Antjärvi. Mediataidetta tarjoaa vuoden
nuorina taiteilijoina tunnustettu taiteilijapari NabbTeeri sekä tämän vuoden Mäntän kuvataideviikoilla
profiloitunut porilainen taiteilijakollektiivi [tes]. Lisäksi Porissa Aalto-yliopistossa opiskellut
kuraattori-taiteilija Farbod Fakharzadeh kuratoi 11 kansainvälisen taiteilijan muodostaman
näyttelykokonaisuuden, jossa mukana mm. Shubhangi Singh, Marloes Van Son ja Vidha Saumya.
Lisäksi kellarikerrokseen perustettavassa tapahtumatilassa tullaan järjestämään monipuolisesti
erilaisia tapahtumia, mikäli koronatilanne sen edelleen sallii.

“On kiehtovaa luodan kauppakeskuksen tiloihin uusia tasoja ja kerroksia, sekä mahdollisesti myös
jotain pysyvää. Kerrassaan kilipäisen kutkuttava kattaus kulttuuritarjontaa”, tapahtuman tuottajat Ville
Kirjanen ja Petri Haavisto sanovat.
“Keskustassa olevat tyhjät tilat ovat keskeinen resurssi alueen uudelle tulemiselle, juuri tämän
kaltaisia nopeita ja ennakkoluulottomia avauksia keskustassa tarvitaan. Hienoa, että taiteiljat kantavat
näin kortensa kekoon”, kertoo Porin kaupungin kulttuuri- ja elinvoimayksiköissä työskentelevä tuottaja
Harri Sippola.
IsoKarhussa 25.9.-7.11.2021
Järjestäjä: Ars Pori työryhmä sen tukijat ovat Satakunnan Maakuntarahasto, Porin kaupunki ja Porikorttelit

la 14:00 - 17:00
Pesäkarhut - Kirittäret 4. finaaliottelu
Erku-Areena, Porin pesäpallostadion
Porin pesäpallostadionilla pelataan Superpesiksen jännittävä 4. finaaliottelu, jossa Pesäkarhuilla on toinen mahdollisuus ratkaista Suomen mestaruus! Vastustajana porilaisilla on hallitseva mestari Jyväskylän Kirittäret. Ennakkolipunmyynti Erku-Areenan hornankattilaan käy kuumana, kannattaa siis varmistaa paikka katsomossa ajoissa!
Liput otteluun osoitteesta https://www.lippu.fi/artist/pesakarhut/
Järjestäjä: Porin Pesäkarhut

la 18:00 - 21:00
Porin Päivän hulinaa Isomäki Areenalla, kun Ässät kohtaa ystävyyskaupunkijoukkue Rauman Lukon. Kannusta porilaiset voittoon - pelissä luvassa Porin Päivän humua!

Porin Päivän järjestää:

Tapahtumakalenterin tarjoaa: