Porin Päivä 2023
Porissa to 21.9. - su 24.9.2023

Porin Päivän teema on "Keski-ikäinen kaupunkikeskusta". Vilkas ja vireä kaupunkikeskusta tarvitsee asumista, kulttuuria, taloutta ja liikennettä edistäviä ratkaisuja. Yksi varteenotettava piirre on kaupunkirakentamisen kerroksellisuus, jossa valitettavan helposti unohtuu vanhasta rakennusperinnöstä huolehtiminen ja riittävä korjausrakentaminen. Päivänvalon näkivät esimerkiksi kuluvana vuonna 50 vuotta täyttävä Satakunnan Museo, Porin kaupunginkirjasto ja työväenopisto, Teljäntori, Kävelykatu ja vaikkapa silloiset Centrumin ja Sokoksen tavaratalokokonaisuudet. Pori-Seura kannustaa kaikkia kaupunkilaisia, erityisesti keski-ikäisen kaupunkikeskustan asukkaita, taloyhtiöitä, yrityksiä ja yhteisöjä kehittelemään ohjelmaa Porin Päivään.

Porin Päivän ohjelma koostuu kenen tahansa järjestämästä ohjelmasta. Pori-Seura ry. pyrkii innostamaan kenet tahansa järjestämään omaaohjelmaa Porin Päivän aikaan. Järjestäjänä voi toimia yksityinen henkilö, yhdistys, yhteisö tai yritys. Ohjelman ei tarvitse olla sidoksissa vuoden teemaan, vaan se voi olla mitä tahansa pihakirppiksestä suunnistukseen tai makkaranpaistosta avoimiin oviin.

Lisää Porin Päivästä www.pori-seura.fi

Ilmoita ohjelmasi ohjelmakoosteeseen 10.9.2023 mennessä osoitteeseen: poriseura@gmail.com
Porin Päivän 2023 ohjelma
to 21.9. - su 24.9.2023
Lauantai 23.9.2023
la 08:00 - 12:00
Naisosasto järjestää Porin päivän myyjäiset. Myynnissä mm. hernekeittoa, ohranryynivelliä ja rusinasoppaa niin kauan kuin myytävää riittää.
Tuotteet myydään omiin astioihin. Käteismaksu.

Soittokunta esiintyy klo 10:00-11:00

Nuoriso-osasto esittelee VPK:n kalustoa.

Kahvio
Tervetuloa!
Lue lisää: www.porinvpk.fi
Järjestäjä: Porin VPK naisosasto

la 08:00 - 13:30
Pori-Seura on myynyt satoja litroja ohrankryynivelliä aina Porin Päivän lauantaina. Niin tänäkin vuonna, sillä myynnissä on yli 1000 litraa ohrankryynivelliä ja 800 litraa rusinasoppaa.
Myynti alkaa heti, kun vellit ja sopat saapuvat torille ja myydään niin kauan, kun tavaraa riittää. Samoilta sijoilta on saatavan Pori-Seuran kangaskasseja sekä Pori-isännänviirejä.
Myös korttimaksu käy!
Järjestäjä: Pori-Seura ry.

la 08:00 - 16:00
Mäkisen Tyttäret Oy loimuttaa lohta. Myynnissä myös himosilakkaa, voissa paistetuja silakkapihvejä, lohikeittoa sekä herkullisia kalaleipiä. Tervetuloa!
Järjestäjä: Mäkisen Tyttäret Oy

la 09:00 - 15:00
FinFami Satakunta ry tarjoaa tietoa, tukea ja toimintaa mielenterveysomaisille ja -läheisille. Yhdistys kertoo toiminnastaan sekä palveluistaan Porin päivän markkinoilla ja haastaa mukaan arjen hyvänmielen tehtäviin.
Järjestäjä: FinFami Satakunta ry

la 09:00 - 18:00
Pori, tori ja pärekori!
On jälleen aika kokoontua yhteen juhlistamaan rakasta Poriamme! Perinteiset Porin päivän markkinat täyttää kävelykadun ja kauppatorin porilaisilla mauilla ja tuoksuilla, musiikilla ja lämmöllä.
Markkinahumusta löydät porilaiset herkut, ostokset ja tietenkin ystävät ja tutut. Jotain uutta, jotain vanhaa, mutta taatusti porilaista – jokaiselle aistille. Täällä Pori koetaan.
Torilla myyntiaika klo 9-15, kävelykadulla 9-18
Järjestäjä: Porikorttelit

la 10:00 - 14:00
Porilaisimpia tuotteita
Visit Pori, Yrjönkatu 13
Mitä olisikaan Porin Päivä ilman porilaisimpia tuotteita? Upouusi muki tai Porisuhde-tuotteet tekevät päivästäsi takuulla paremman. Uusi muki julkaistaan myyntiin Porin Päivän kunniaksi torstaita 21. syyskuuta. Visit Pori palvelee asiakkaita poikkeuksellisesti myös Porin Päivän lauantaina!


la 10:00 - 15:00
Tule osallistumaan arvontaan ja voita lahjakortti Täydelliseen jalkahoitoon (arvo 57€).
Lisäksi kaikki normaalihintaiset kosmetiikkatuotteet ja vaatteet -20% alennuksessa.

la 11:00 - 12:00
Porin Yrittäjien perinteinen perhetapahtuma. Lavalla Muumien Show, sekä esityksen jälkeen meet & geet. Porin Yrittäjät jakavat kaikille halukkaille ilmapalloja.
Järjestäjä: Porin Yrittäjät ry.

la 11:00 - 14:00
Avoimet ovet Santussa
MUSEOHINAAJA SANTTU, REPOSAARI
Reposaaressa sijaitsevan Museohinaaja Santun ohjaamoon sekä kansitiloihin pääsee tutustumaan Porin Päivän lauantaina. Santun historia on pitkä ja mielenkiintoinen ja sai alkunsa vuonna 1894, jolloin se rakennettiin ja sai nimekseen s/s Bomba. Santun avoinnapidosta huolehtii Satakunnan Museon ystäväyhdistys.
Järjestäjä: Satakunnan Museon Ystävät

la 11:00 - 14:00
Pinssipaja
LUONTOTALO ARKKI
Tule tekemään itsellesi Porin Päivä -aiheinen pinssi. Mikäpä sen hienompaa kuin juhlistaa Poria pinssi rintapielessä! Paja toteutetaan yhteistyössä Pori-Seuran kanssa ja se on maksuton.
Järjestäjä: Pori Seura ja Luontotalo Arkki

la 11:00 - 15:00
Omppupäivä
RAKENNUSKULTTUURITALO TOIVO
Harri Nevala, Satakunnan Puutarhaseura, leikkaa Toivon omenapuut ja kertoo omenapuiden syysleikkauksesta klo 11.30 alkaen. Tuulikki Kiilo, Rakennuskulttuuritalo Toivo, luennoi satakuntalaisista pihoista, porteista ja aidoista klo 13.00. Kuvamateriaali on Satakunnan Museon kokoelmista. Puffetti!
Järjestäjä: RAKENNUSKULTTUURITALO TOIVO

la 11:00 - 15:00
Poritar-kaupunkijuna kuljettaa väkeä Porin kauppatorilta museoihin. Kyyti on maksuton. Junapäivän tarjoavat Porin Yrittäjät ry ja Porin museot.
Aikataulu: Juna kulkee museoiden väliä nonstop. Ensimmäinen lähtö kauppatorilta klo 10.45, juna kulkee klo 15 asti.
Reitti: Kauppatori (Nortamonkatu 4) – Toivo – Rosenlew-museo – Satakunnan Museo – Poriginal galleria – Luontotalo Arkki
Järjestäjä: Porin Yrittäjät ry ja Porin museot

la 11:00 - 15:00
Porin päivän kunniaksi Klubin Tallin kalapöytä
Porin suomalainen Klubi, Eteläranta 10 Pori
Porin päivän kunniaksi ja asiakkaidemme toiveesta Klubin Tallin kalapöytä katetaan vielä kerran.
Tervetuloa myös kahville. Lisäksi myynnissä FresCon herkullisia tuotteita mukaan. Mm. ämpäreittäin ohrakryynivelliä, lapskoussia, saaristolaisleipää jne.
Lämpimästi tervetuloa!
Järjestäjä: FresCo Ravintolat Oy - Ravintola Klubi

la 11:00 - 15:00
Ohjusvene Pori yleisölle avoinna
Reposaaren Kaupparanta
Perinteinen laivastovierailu nimikko-ohjusveneellä. Kaupparannassa on avoimet ovet ja paikalla on ohjaus.
Puolustusvoimien turvallisuusmääräysten mukaisesti eli laivan sisätiloihin ei ole pääsyä.
Järjestäjä: Porin kaupunki

la 11:00 - 15:00
Pori Päivän voi kaupunkikeskusta lisäks suunnata matka myös tän maalle.
Meil Toukaritilal pääsee nauttimaa lohisoppaa, kaffet, makkeet ja sualast kastamist, lettui sekä tiätty ohrakryynivellii ja rusinasoppaa.
Putiikist sisustus- ja lahjatavaraa. Outletist poistotuatteit ja Timmeri ommii Pori-tuatteit!

Pori Päivä -arvonta kaikkie kävijöire keske.

la 11:00 - 17:00
Non stoppina nähtävissä: Play off -pelin Ässät - Jokerit -huumaa Isomäessä, FC Jazzin pronssipeli stadionilla, jazz-tunnelmia Etelärannasta, “Kahdellakympillä torilla”, sekä viimeiset huikat Reposaaren Alkosta syyskuussa 1992.
Järjestäjä: Rosenlew-museo

la 11:00 - 18:00
Mitä kaikkea löytyykään Porin taidemuseon ja Satakunnan Museon yhteisnäyttelystä! Pääsetkö variksen, Martin ja biljardipallon jäljille tehtäväkortin vihjeiden avulla? Nappaa näyttelyyn mukaan maksuton tehtäväkortti, joka sopii ratkottavaksi, vaikka koko perheelle.

Vapaa pääsy Porin Päivän kunniaksi!

Järjestäjä: Satakunnan Museo

la 11:00 - 18:00
Pori-Seuran ja Satakunnan Museon yhteinen julistemyymälä on avoinna museon Kamarissa. Myynnissä on Porin Päivän julisteita vuosien 1984–2023 väliseltä ajalta. Julisteita on vaihteleva määrä; muutamilta vuosilta ei ole yhtään, joiltakin muutama kappale ja toisista taas satoja. Tapetoitko julisteilla huussin, kehystätkö suosikkisi olohuoneen seinälle vai annatko lahjaksi Pori-fanille? Tule tekemään löytöjä! Vanhat julisteet 5 € / kpl ja uusi 10 € / kpl.
Järjestäjä: Satakunnan Museo

la 11:00 - 18:00
Vapaa pääsy
Porin Päivän ohjelmaa on runsaasti ja perinteiden mukaisesti Porin museoihin on vapaa pääsy perjantaista sunnuntaihin 22.–24.9.
Satakunnan Museo on avoinna klo 11–18
Rosenlew-museo ja Luontotalo Arkki klo 11-17
Rakennuskulttuuritalo Toivo klo 11-15.

Järjestäjä: Porin museot

la 11:00 - 22:00
Manga- ja animetapahtuma Nippori
Porin pääkirjasto ja keskustan nuorisotalossa
Nippori pääkirjastolla klo 11-15 ja keskustan nuorisotalolla klo 15-22. Teemana seikkailu.
Järjestäjä: Yhteistyössä Porin kaupunginkirjasto, Porin nuorisopalvelut ja Lastenkulttuurikeskus Kruunupää sekä joukko vapaaehtoisia

la 12:00 - 13:30
Perinteinen Porin Päivän torijuhla
Kauppatori, Satakieli-lava
Porin Päivän torijuhla kruunaa juhlan!

Tänä vuonna teemana on keski-ikäinen kaupunkikeskusta 1970-lukuisine rakennuksineen. Torijuhlan ohjelmassa:
Pasi Salmi Rocking Pärekori
Porin kaupungin Pori-palkinto ja Vuoden Nuori Porilainen, Porin Yrittäjien Porin vuoden yritys 2023 sekä Vuoden Kaupunkiteko 2023
1970-luvulla maineeseen nouseeen Elonkorjuu-yhtyeen keulahahmo Jukka Syreniuksen kunniaksi Jusu Syrenius Tribute Band

Pori-Seura on nimennyt kummilapsekseen ensimmäisen Porin Päivän lauantaina syntyneen vauvan, joten uudesta kummilapsestakin kerrotaan, mikäli vauva on syntynyt!

Tervetuloa sankoin joukoin.

Lue lisää: www.pori-seura.fi
Järjestäjä: Pori-Seura ry.

la 12:00 - 14:00
Hylkeiden laulu
Lastenkulttuurikeskus Kruunupää, Porilaistenkatu
Hylkeiden laulu on äänimaisemateos, jossa Una Harnett on tuonut laulun sekä erilaisten soitinten keinoin porilaisen merellisen mielenmaiseman lähemmäksi ihmistä. Teos on omistettu silloin tällöin Reposaareen rantautuville merten sekä merenrantojen asukeille, hylkeille. Una Harnett on porilainen muusikko ja musiikintekijä, jota inspiroi oman äänen kokeellinen käyttö. Teos on tehty Unan työharjoittelujakson aikana Kruunupäässä. Tervetuloa, lapset ja aikuiset! Vapaa pääsy.
Järjestäjä: Lastenkulttuurikeskus Kruunupää

la 12:00 - 14:00
Porin Päivä Kruunupäässä
Lastenkulttuurikeskus Kruunupää, Porilaistenkatu
Kruunupäässä juhlistetaan porilaista taidetta: esillä on muusikko Una Harnettin Hylkeiden laulu -äänimaisemateos, kaksi näyttelyä sekä kuninkaallinen kuvauspiste, jossa koko perhe voi kuvata itsensä kuninkaallisina! Julkinen taide -näyttelyssä esitellään valikoima teoksia, joita Kruunupää on toteuttanut Porissa yhdessä lasten kanssa. Poimintoja polun varrelta -näyttelyssä puolestaan voi uppoutua kuvataiteilija Petri Haaviston mustikka-aiheisiin teoksiin. Tervetuloa, lapset ja aikuiset! Vapaa pääsy.
Järjestäjä: Lastenkulttuurikeskus Kruunupää

la 12:00 - 15:00
Muistojen Museo
Käppärän koulu, Käppärätie 3
Muistojen Museo Käppärän koululla


Järjestäjä: Käppärän koulun Seniorit, KäpySet ry

la 12:00 - 16:00
Porin Juhlaviikkojen näyttelyt avoinna
Galleria 3H+K, Yrjönkatu 4:n liiketila ja vanha linja-autoasema
Näyttelyissä esillä mm. Kaisu Koiviston installaatio, Nora Tapperin veistoksia sekä laaja kattaus
media- ja videotaidetta kotimaisilta ja satakuntalaisilta tekijöiltä.

IRMA OPTIMISTI feat NÄKYVYYSJOHTAJA:
OPTIMISM MEETS VISIBILITY – performanssi näkyväksi tulemisesta

Porin Juhlaviikkojen Näkyvyysjohtaja Juha Allan Ekholm on heittänyt Irma Optimistille performanssihaasteen. Matemaattisesta maailmasta ja yhteiskunnallisista tapahtumista teoksiinsa ammentava Irma Optimisti jäsentää nyt performanssin keinoin näkyväksi tulemista. Teos toteutetaan yhteistyössä Näkyvyysjohtajan kanssa Porin keskusta-alueella lauantaina 23.9.

Porin Juhlaviikkojen näyttelyt kolmessa eri galleriassa.
Järjestäjä: Taiteilijaseura NYTE ry

la 12:00 - 17:00
Satakunnan Museon ystävät ry on aktiivinen yhdistys, joka järjestää monipuolista toimintaan jäsenilleen itsenäisesti sekä yhteistyössä Satakunnan Museon kanssa. Jäseniä on karttunut vuosien varrella yli 400. Tule tutustumaan ystäviin ja yhdistyksen toimintaan ja liity mukaan mukavaa joukkoon.
Järjestäjä: Satakunnan Museon ystävät ry

la 13:00 - 13:30
Porin Lyseon seniorit ry syyskokous
Porin Suomalainen Klubi, Eteläranta 10
Käsitellään syyskokousasiat. Tilaisuus on Lyseon senioriyhdistyksen jäsenille.
Järjestäjä: Porin Lyseon seniorit ry.

la 13:00 - 15:45
Tilanne Porin ja muun Suomen välillä käydyissä neuvotteluissa on kärjistynyt siihen pisteeseen, että Pori on päättänyt irtautua muusta Suomesta, ja julistautunut itsenäiseksi valtioksi!
Porin liittämistä vanhaan Suomeen ajaa Friitalan vastarintaliike: Suunnitelma on yksinkertainen… töpseli irti Paradoxilta!

Tämän kaiken keskelle Peen ja katulaulaja Tia-Marian välille kipinöi vuosisadan rakkaustarina. Kuinka rakkaus voisi edistää vallankumousta vai tuhoutuuko sekin?

Lue lisää ja varaa liput!
Järjestäjä: Porin Teatteri

la 13:30 - 14:30
Tilaisuudessa julkistetaan vuoden lyseolainen. Tervetuloa kuulemaan vuoden lyseolaisen mielenkiintoinen esitelmä.
Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.
Järjestäjä: Porin Lyseon seniorit ry.

la 14:00 - 16:00
Tervetuloa tutustumaan ja hiljentymään ortodoksiseen kirkkoon.
Opas paikalla.

la 14:00 - 18:00
Pelataan yhdessä!
SATAKUNNAN MUSEO
PANA ry:n jäsenet pelaavat museokävijöiden kanssa erilaisia lautapelejä. Tule tutustumaan ja viettämään hauska pelipäivä museossa.
Maksuton.

la 15:00 - 16:00
Ars Pori x Pori Sinfonietta x It Girls: Mishima
Ars Pori Areena, Kauppakeskus IsoKarhu
Pori Sinfoniettan Porin Päivän kamarikonsertti twistillä yhteistyössä Ars Pori Areenan ja It Girls -meemitaidekollektiivin kanssa!

Mishima-konsertti esitetään lauantaina 23.9. kello 15 Ars Porin päänäyttelytilassa IsoKarhun kauppakeskuksen toisessa kerroksessa.

Pori Sinfoniettan jousikvartetissa soittavat II viulun varaäänenjohtaja Hokto Sorsa, I viulisti Eri Itoh, alttoviulun äänenjohtaja Antti Niemistö ja soolosellisti Béla Bánfalvi. Jousikvartetti esittää kaksi minimalistista Philip Glassin jousikvartettoa ja viisi lyhyttä klassista herkkua niiden välissä.

Konsertin pääteos on Glassin kolmas jousikvartetto lisänimeltään ”Mishima”, jonka säveltäjä kirjoitti Lucasfilmsin tuottamaan elokuvaan Mishima – elämän neljä lukua (1985). Elokuva käsittelee itsemurhan tehneen japanilaisen kirjailijan Yukio Mishiman viimeistä elinpäivää ja takaumin kuvattua elämää.

It Girls -kollektiivin ”YassifyFinland” eli taitelija Romy Login toteuttaa konsertin yhteydessä performanssin, joka kehystää, haastaa ja tukee kokonaisuutta.

OPM – oma PATJA mukaan! Yleisö kutsutaan kuuntelemaan konserttia pötkötellen. Ota siis mukaan oma retkipatja tai joogamatto.

Konserttiohjelma:

Philip Glass: Jousikvartetto nro 2 "Company"
Claude Debussy: Clair de Lune
Erik Satie: 3 Gymnopedies
Jules Massenet: Meditation from Thais
Gabriel Faure: Pavane
Antonio Vivaldi: Largo (Talvi/4 vuodenaikaa)
Philip Glass: Jousikvartetti nro 3 "Mishima"

Maksuton tapahtuma.

Tervetuloa!
Järjestäjä: Ars Pori ja Pori Sinfonietta

la 15:00 - 17:00
FC Jazz kohtaa tärkeässä sarjan kärkikamppailussa Atlantiksen. FC Jazz pelaa noususta ja tässä toiseksi viimeisessä kotipelissä on panosta.
Tervetuloa paikan päälle FC Jazzin 12. kenttäpelaajaksi!

la 17:00 - 20:00
Ässät - HPK
Enersense Areena
Ottelutapahtumassa juhlitaan Porin Päivää ja teema näkyy sekä kaukalossa että kaukalon ulkopuolella. Areenan lipunmyynti aukeaa klo 13.45.

Tervetuloa viettämään Porin Päivää Enersense Areenalle - luvassa erityisohjelmaa! Ensin tarjolla on Ässien U20-ottelu, jonka jälkeen Pesäkarhujen ratkaiseva finaali näytetään mediakuutiolta ja illan päättää Liigaottelu Ässät-HPK klo 17.00! Pesäpallofinaali on katsojille maksuton.

- Pesäkarhujen ratkaiseva finaali Manse PP:tä vastaan näytetään mediakuutiolta ratkaisuun tai klo 16.30 asti.
- Ässillä on "porilaistetut" teemapaidat käytössä koko ottelun ajan
- Enersense Areenan kaikissa kioskeissa myynnissä masaliisoja (tuotteita rajoitettu erä)
- Ensimmäisellä ja toisella erätauolla D-päädyn Teollisuuskymppi-lavalla "Kyl ja menny menee"-kisa - luvassa palkintoja
Järjestäjä: Porin Ässät

la 18:00 - 20:45
Tilanne Porin ja muun Suomen välillä käydyissä neuvotteluissa on kärjistynyt siihen pisteeseen, että Pori on päättänyt irtautua muusta Suomesta, ja julistautunut itsenäiseksi valtioksi!
Porin liittämistä vanhaan Suomeen ajaa Friitalan vastarintaliike: Suunnitelma on yksinkertainen… töpseli irti Paradoxilta!

Tämän kaiken keskelle Peen ja katulaulaja Tia-Marian välille kipinöi vuosisadan rakkaustarina. Kuinka rakkaus voisi edistää vallankumousta vai tuhoutuuko sekin?

Lue lisää ja varaa liput!
Järjestäjä: Porin Teatteri

la 18:30 - 00:00
Ohjelmassa aluksi "Jusu" Kitaransoittokisa klo 19-20 välillä nuorille (kts. ohjeet ilmoittautumiseen ohjelmassa erikseen)

Jusun muistojameissa on järjestettyä (houseband) musiikkia sekä vapaata Jusua muistavien jammausta ja puheenvuoroja Jususta.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Ovet avataan klo 18:30. Alaikäiset saavat osallistua klo 20 saakka, jonka jälkeen ikäraja 18-v.
Järjestäjä: Porin Musa ry. ja Jusun ystävät

la 19:00 - 20:00
Soittokilpailu on tarkoitettu alle 30-vuotiaille kitaristeille ja kitaransoiton opiskelijoille - palkintona on 1.000 euron ”Jusu-stipendi”.

Ilmoittautumiset sähköpostilla 21.9.2023 klo 21:00 mennessä osoitteeseen jusun.muistojamit@gmail.com

Kilpailu on osa ”Jusun” Jukka Syrenius 23.9. illalla pidettävien Jusun muistojamien ohjelmaa. Kilpailun raadin parhaaksi arvioima kitaraesitys palkitaan 1.000 euron ”Jukka Syrenius-stipendillä”. Arviointiraati voi halutessaan osittaa stipendin useammalle kuin yhdelle soittajalle. Enintään 8 soittajaa voi osallistua. Ilmoittautumisesta pitää ilmetä: kilpailijan etu- ja sukunimi, syntymävuosi, kotipaikka sekä, minkä kappaleen seuraavista kolmesta esittää, vaihtoehdot ovat: 1) Little Wing 2) Hey Joe ja 3) Albatross (Fleetwood Mac). Päätoimiset ammattikitaristit eivät voi osallistua. Esityksen enimmäiskesto on 4-5 min. Ovet avataan klo 18:30. Tarkempia ohjeita laitteisiin ja kilpailuun liittyen: Kide Leppäpohja e-mail: kidel52@gmail.com Alaikäiset voivat olla paikalla klo 20 saakka, jonka jälkeen jatkuvissa Jusu-jameissa ikäraja on = 18-vuotta. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
Järjestäjä: Porin Musa ry. ja Jusun ystävät

Porin Päivän järjestää:

Tapahtumakalenterin tarjoaa: